Home » Hobby en vrijetijd » De bibliotheek sterft langzaam

De bibliotheek sterft langzaam

Vroeger gingen mensen massaal naar de bibliotheek of boekenhandel om een boek te bestellen.
Tegenwoordig sluiten bibliotheken massaal en ook de gemiddelde boekenhandel sluit zijn deuren. Waarom? Wat zit hierachter? Lezen mensen niet graag meer?
En hoe kan Dan Brown’s Inferno een van de best verkochte boek is, als niemand het koopt in een gewone boekenwinkel?

Einde der tijden voor de bibliotheek?

BibliotheekWaar vroeger zelfs een klein dorp een bibliotheek had ter grote van een paar voetbal velden,
is het nu zoeken naar een kleine bibliotheek in een grote stad.  Steeds meer bibliotheken krimpen, fuseren met andere bibliotheken of sluiten hun deuren.
Er is tegenwoordig niet zoveel animo meer voor bibliotheken. Hetzelfde geldt voor boekenhandels, ze hebben het aantal klanten de afgelopen jaren enorm zien afnemen. Wat zit hier achter? Waarom moeten bibliotheken en boekenhandels sluiten?
Waarom heeft de gemiddelde consument geen behoefte om een boek te lenen of te kopen?

Mensen zijn massaal overgestapt op het internet.
Men bestelt boeken gewoon online. Als iemand geen zin heeft om een fysiek boek te bestellen, kopen ze de kindle of ebook versie. Of men besteld het boek dat voor een zeer laag bedrag 1 maal gelezen kan worden en daarna automatisch gewist wordt. Daarnaast is het zo dat veel mensen ebooks gewoon illegaal downloaden en lezen op hun tablet. Het internet is dus de strop om de nek voor bibliotheken en boekenhandels. Veel boekenhandels zagen de vraag naar boeken op het internet opkomen en sloten hun vestigingen en starten een online boekenhandel.

Eerder gebeurd en het zal vaker gebeuren

In het verleden heeft het internet ook andere bedrijfstakken de das om gedaan.
Vroeger ging men naar de videotheek, voor een leuke film op een VHS band die thuis de videorecorder inging. Maar toen verscheen de DVD. En internetverbindingen werden steeds sneller. Mensen gingen massaal downloaden, deelden hun DVD’s met elkaar.
De videotheken moesten overstappen op DVD’s, wat erg kostbaar was, terwijl de meeste klanten niet meer terugkwamen. Videotheken gingen massaal failliet.

In de nabije toekomst zal het ook andere bedrijfstakken overkomen.
Waarom zou je boodschappen doen als je ze thuis bezorgd krijgt, voor minder geld?
Een supermarkt kost veel meer geld dan een magazijn en een paar bezorgers.
Binnenkort, mogelijk over 10 jaar, is het de standaard. Men besteld boodschappen dan online omdat het goedkoper is en er weinig echte winkels over zijn.

Rate this post

Plaats een reactie