Home » Cultuur en maatschappij » BHV tips

BHV tips

In een bedrijf of organisatie is het belangrijk om BHV-ers in huis te hebben. Bedrijfshulpverleners, waar de afkorting BHV voor staat, zijn verplicht in een bedrijf. Om een bedrijfshulpverlener te worden is het belangrijk om hier een cursus of training voor te volgen. De bedrijfshulpverlener is de eerste persoon die bij een ongeval of (beginnende) brand hulp verleent. Tijdens de cursus bedrijfshulpverlener leer je dan ook verschillende handelingen die je moet verrichten om een beginnende brand te kunnen blussen, om eerste hulp bij ongevallen te verlenen en om een gebouw te ontruimen als er bijvoorbeeld brand of een (bom) melding is.

Oefenen

Een BHV cursus duurt over het algemeen twee dagen en een herhalingscursus duurt slechts één dag. Jaarlijks moet er minimaal eenmaal een herhalingscursus gevolgd worden om het certificaat niet te laten verlopen. Echter is het wel aan te bevelen om toch minimaal één keer per jaar extra te oefenen. Dit kan gewoon gebeuren op het bedrijf waar je werkt. Loop met een collega even een aantal belangrijke handelingen na, zoals het gebruik van de AED, en reanimeren. Zo blijven de handelingen in je systeem zitten en weet je op het moment dat het nodig is precies wat je moet doen.

Ontruimen

Bekijk jaarlijks ook minimaal éénmaal het ontruimingsplan. Bekijk of er genoeg nooduitgangen zijn, of de routes nog kloppen en of er geen obstakels zijn. Probeer een middag in te plannen zodat je het gebouw ook daadwerkelijk kunt ontruimen en al het personeel naar de afgesproken verzamelplaats kunt begeleiden via de afgesproken ontruimingsroutes. Zo weet iedereen wat er moet gebeuren als het gebouw ontruimd moet worden als er bijvoorbeeld brand is uitgebroken. En vergeet niet het personeel op de verzamelplaats te tellen, want je wilt iedereen naar buiten hebben natuurlijk.

Meer tips

BHV is iets waar je serieus mee om moet gaan. Het wordt vaak vergeten of afgedaan als iets onbelangrijks, maar niets is minder waar. Op momenten dat het er toe doet kunnen geschoolde bedrijfshulpverleners levens redden. Kijk hier voor meer praktische BHV tips.

Rate this post

Plaats een reactie