Home » bromfietsverzekering » Bescherming tijdens het metselen

Bescherming tijdens het metselen

Metselen is echt vakmanschap. Het is belangrijk dat je als metselaar erg precies te werk gaat met de juiste gereedschappen. Metselen is de basis, als deze niet goed is, stort een gebouw in. Een goed begin is het halve werk. Daarom is het van belang dat je tijdens het metselen de juiste bescherming draagt om je werk zo goed mogelijk uit te kunnen voeren.

Veiligheidsmaatregelen klussen
Er zijn een aantal delen van je lichaam die tijdens risicovolle klusjes extra goed moeten worden beschermd. Denk aan je ogen, je oren, je mond, je handen en je voeten. Voor je ogen kun je een veiligheidsbril dragen, deze beschermt je ogen tegen bijvoorbeeld schadelijke stoffen. Voor je oren kun je gehoorbeschermers dragen. Deze beschermen je oren tegen harde geluiden. Bij kluswerk waarbij veel stof vrijkomt is het belangrijk dat je ook iets draagt tegen de bescherming van je longen. Denk aan een fijnstofmasker. Als er schadelijke gassen worden gebruikt, is het cruciaal dat je een masker met een verwisselbaar filter draagt. Ook moet de werkruimte hierbij goed worden geventileerd. Voor ledematen is het belangrijk dat je stevige en goed afsluitbare kleding draagt bij werk waarbij dit nodig is. Ook zijn veiligheidsschoenen met verstevigde neuzen noodzakelijk als er met zware voorwerpen wordt gewerkt.

Risico’s metselaar
De grootste veiligheidsrisico’s voor een metselaar zijn lichamelijke belasting, het inademen van stoffen, lawaai en valgevaar. Een metselaar heeft een kans op het ontwikkelen van aandoeningen van het bewegingsapparaat en de rug. Dit komt door de houdingen die soms moeten worden aangenomen tijdens het metselen. Als metselaar buk, draai en sjouw je veel. Ook zit je veel op je knieën. Daarom is de kans op rugproblemen, maar ook op problemen met andere gewrichten, groot. Tijdens het metselen komen schadelijke stoffen vrij. Daarom moet je je ogen, huid, mond en neus hier goed tegen beschermen. Vergeet als metselaar ook geen gehoorbescherming te dragen. Niet alleen jij maakt herrie met het hakken van stenen enzovoorts, ook je collega’s maken herrie. Dit kan lawaaidoofheid tot gevolg hebben. Als je werkt als metselaar, is er ook het risico op valgevaar. Je metselt ook vaak op hoogte, het is dus cruciaal dat er een stabiele steiger staat. Kijk ook uit dat je niet valt of struikelt door rondslingerend gereedschap. Schrikken deze risico’s jou niet af en ben jij een geboren metselaar? Bekijk dan nu snel alle vacatures voor metselaar.

Rate this post

Plaats een reactie