Home » Huis » Angst- en paniekaanvallen behandelen

Angst- en paniekaanvallen behandelen

De termen angstaanval en paniekaanval worden vandaag de dag vaak door elkaar gebruikt, maar ze hebben beide heel specifieke en andere betekenissen. Het is belangrijk om te weten of je nu een angstaanval of een paniekaanval hebt omdat dit van invloed is op het soort behandeling dat je nodig hebt en hoe je hierop zal reageren.

 

Angstaanval vs. paniekaanval

Een angstaanval krijg je wanneer je iets heel naars overkomt of zelfs maar als je nog maar denkt aan iets naars dat je zou kunnen overkomen. Het belangrijkste kenmerk van een angstaanval is dat je je zorgen maakt over iets dagdagelijks in je leven zoals bijvoorbeeld relaties, werk, school of geld. Je kunt je zo angstig gaan voelen waardoor je er zelfs lichamelijke klachten van kan gaan ondervinden. Je zou bijvoorbeeld trillingen, een snelle hartslag of kortademigheid kunnen krijgen. Een angstaanval kan enkele minuten tot enkele dagen duren.

Een paniekaanval aan de andere kant komt zonder enige reden plotseling uit het niets op en het draait allemaal om wat er in je gedachten speelt. Het voelt aan alsof je een hartaanslag gaat krijgen. Omdat je het gevoel hebt dat je hart zo snel raast kan je kortademig, misselijk en trillerig worden. Tijdens een paniekaanval gaan de meeste mensen meteen naar een arts of een spoeddienst om er zeker van te zijn dat er met hen niets fysiek aan de hand is. Een paniekaanval slaat in 10 minuten in, maar kan enkele minuten tot een paar uur duren.

Medicatie in combinatie met therapie

Zoals eerder in dit artikel aangehaald, is het onderscheid tussen angstaanvallen en paniekaanvallen belangrijk omdat het helpt de geschikte behandeling te vinden voor je probleem.

Bij paniekaanvallen is het raadzaam om met antidepressiva in zeer lage dosissen te starten. Te hoge dosissen kunnen net een toename van je paniekaanvallen veroorzaken. Daarentegen kan men bij angstaanvallen meestal wel meteen starten met een normale dosis antidepressiva. Meestal zal de arts voor u ook benzodiazepines zoals Xanax, Ativan, Valium en Clonazepam bestellen omdat ze goed werken voor zowel paniekaanvallen als angstaanvallen, maar er is een grotere kans op problemen met gewenning als je angstaanvallen hebt omdat die vaker voorkomen. Wanneer het gaat om cognitieve gedragstherapie is deze verreweg de meest effectieve techniek voor de behandeling van paniekaanvallen omdat deze de oorzaak van het probleem aanpakt. Dit doet men door aan de slag te gaan met ontspanningstraining en gedachteherstructurering. Bovendien zal je door cognitieve gedragstherapie ook leren hoe je op bepaalde situatie en activiteiten moet reageren zodat je deze in de toekomst niet meer zal vermijden en je zo kan leren om je angsten een plaats te geven.

Of je nu angstaanvallen of paniekaanvallen hebt, of beide, therapie in combinatie met kalmeringtstabletten zal veel efficiënter zijn dan het nemen van angstmedicatie alleen. Praten helpt in ieder geval dus wacht daar niet te lang mee!

 

 

Rate this post

Plaats een reactie