In talrijke werkaanbiedingen wordt een allround bouwhulp gevraagd. Maar wat doet zo’n bouwhulp eigenlijk? In de bouw moeten heel wat werkzaamheden gebeuren. Vakmensen zoals metselaars, timmerlui en stukadoors hebben hun handen vol om hun opdracht in een beperkte tijd tot een goed einde te brengen. Daarom kunnen ze de nodige ondersteuning gebruiken van een bouwhulp die allerlei klusjes voor hun uitvoert. Een bouwhulp heeft in de eerste plaats een assisterende functie. Het is zijn taak om de vakmannen te ondersteunen in het uitvoeren van hun werk.
De werkzaamheden van een bouwhulp
De taken van een bouwhulp zijn zeer divers. Hieronder vatten we de belangrijkste werkzaamheden samen:
- Het schoonmaken, vegen en opruimen van het bouwterrein. Dit is ook van belang voor de veiligheid op het terrein.
- Het inladen en uitladen van allerlei gereedschappen, machines en materialen. De bouwhulp zorgt er tevens voor dat de juiste gereedschappen en materialen naar de plaats gebracht worden waar ze nodig zijn. Als een bepaald stuk gereedschap of machine niet meer gebruikt wordt, stockeert de bouwhulp deze terug op de juiste locatie.
- Het uitvoeren van sloopwerk en het afvoeren van gesloopte materialen naar containers.
- Meehelpen met uitvoerende werkzaamheden zoals beton storten, het vastschroeven van gipsplaten, het monteren van allerlei installaties en het aanbrengen van isolatiemateriaal.
Werken in de bouw: aan welke vereisten moet men voldoen?
Werken in de bouw betekent in de meeste gevallen fysiek zwaar werk. Van een bouwhulp wordt dan ook verwacht dat hij een goede lichamelijke conditie heeft. Werknemers in de bouw staan voortdurend in de buitenlucht en moeten soms werken in slechte weersomstandigheden. Omdat een bouwhulp een ondersteunende rol heeft, wordt van hem verwacht dat hij goed kan samenwerken met andere werknemers. Hij moet de handen uit de mouwen kunnen steken en van aanpakken weten. Hij moet bovendien oog hebben voor veiligheid op het bouwterrein.