Home » bromfietsverzekering » Alles wat je moet weten over een metselaar

Alles wat je moet weten over een metselaar

Op de bouwplaats

Wie rondloopt op een bouwplaats komt er tal van werklieden tegen. Allemaal hebben zij hun eigen werkzaamheden en gebruiken daarvoor diverse materialen. Een daarvan is de metselaar. Een vakman die veel met bakstenen en/of blokken natuursteen werkt. De opleiding metselaar bestaat uit theorie en veel praktijk.

Vakwerk

Wie denkt dat metselen een eenvoudig klusje is, heeft het goed mis. Metselwerk moet waterpas zijn en komt dus echt op precisie aan. Wie metselt plaatst stenen op en tegen elkaar. Hierbij zorgt de metselaar ervoor dat de ruimtes tussen de stenen volledig zijn gevuld door metselspecie. Dit noemt men ook wel mortel. In de meeste situaties wordt er in tweetallen gewerkt: de metselaar en de opperman. Deze laatste zorgt ervoor dat er steeds voldoende stenen en specie beschikbaar is. Er bestaan twee soorten metselwerken: schoon en vuil. De kant van een muur die wordt afgevoegd is schoon metselwerk. De vuile kant hoeft niet echt mooi afgewerkt te worden bij het metselen. Deze wordt namelijk afgewerkt met stuc- of timmerwerk.

Buiten werken

Metselen is een gevarieerd beroep en vindt bijna altijd plaats in de buitenlucht. Op elke bouwplaats, groot of klein, vindt metselwerk plaats. Er wordt gewerkt aan nieuwbouw woningen  of kantoorpanden. Maar ook is het mogelijk dat de inzet gevraagd wordt bij een renovatieproject. Het is belangrijk dat je goed kunt samenwerken met andere vaklieden op de bouw. Hierbij kun je denken aan: aannemers, uitvoerders, oppermannen, glaszetters en werkvoorbereiders. Naast het metselen van rechte wanden wordt er ook van je verwacht boogjes of andere vormen te metselen.

Materialen

Wie metselt heeft, naast stenen en specie, een waslijst aan materialen nodig. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Handschoenen
  • Hamer
  • Moker
  • Voegbord
  • Voegspijker
  • Waterpas
  • Bezem
  • Betonmolen
  • Troffel
  • En nog vele andere …

Veelzijdig beroep

De werkzaamheden zijn leuk en afwisselend. Naast het metselen moet je ook bouw- en werktekeningen bestuderen. Je berekent hoeken en lagen en plaatst profielen waartussen gemetseld moet worden. Een belangrijk onderdeel is het vaststellen van het metselverband. Na het mixen van specie maak je de stenen op maat. Overtollige specie verwijderen na afloop is net zo belangrijk als het metselen zelf. De finishing touch is het afwerken van de voegen. Daarna is het genieten van een mooi eindresultaat.

 

Opleiding metselaar

Uiteraard is voor deze werkzaamheden een opleiding vereist. Wie metselaar wil worden dient een MBO-opleiding te volgen. Deze is op niveau 2. Wil je allround metselaar worden, dan kan dat met een MBO-opleiding op niveau 3. Natuurlijk is een stuk theoriekennis noodzakelijk. Maar bij beide opleidingen ben je het meeste van de tijd bezig met het opdoen van praktijkervaring. Voor mensen die graag met hun handen bezig zijn, een prachtig beroep!

Rate this post

Plaats een reactie