Home » Huis » Alles wat je moet weten over echo’s tijdens de zwangerschap

Alles wat je moet weten over echo’s tijdens de zwangerschap

Wat is er nou mooier dan zwanger zijn en de kans hebben om je kindje te bewonderen. Iets waar veel vrouwen geen genoeg van kunnen krijgen. Dankzij de geweldige steeds blijvend ontwikkelende technologie is dit mogelijk via een echo. Bij een echoscopie wordt de baby in de buik zichtbaar met behulp van geluidsgolven. Er zijn ook steeds meer verschillende mogelijkheden qua echo’s en er is ook de mogelijkheid om steeds vroeger echo’s te maken!

Echo’s tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap vinden er verschillende echo’s plaats. Er zijn twee manieren om een echo te maken: dit kan via de buikwand (uitwendig) en via de vagina (inwendig). Vooral in het begin wordt er de voorkeur gegeven aan een inwendige echo. Dit omdat het apparaat dat de geluidsgolven uitzendt op deze manier zo dicht mogelijk bij de baarmoeder komt. Op deze manier levert het een beter beeld op van een prille zwangerschap.

Het verschilt per verloskundige praktijk hoeveel echo’s je krijgt en wanneer. Maar meestal krijg je een termijnecho rond de 9 à 10 weken en een 20-weken echo. Deze twee echo’s zijn ook vaak de enige echo’s die de zorgverzekering vergoedt. Bij sommige praktijken krijg je ook nog een groeiecho bij 30 weken en/of een liggingsecho bij 36 weken. Hierbij kijken ze vaak of de baby genoeg groeit en of de baby goed ligt voor de bevalling. Toch is het nut hiervan niet wetenschappelijk bewezen dus blijven veel verloskundige hier voorzichtig mee.

Extra echo’s

Zoals hierboven al genoemd wordt kan het zo zijn dat de verloskundige twijfelt over de groei van de baby of de ligging. Dit kan ervoor zorgen dat er een extra echo gemaakt wordt. Ook kan er een extra echo gemaakt worden om de hoeveelheid vruchtwater te checken. Bij verwachting van een meerling worden er sowieso meer echo’s gemaakt. Deze vergoedt de zorgverzekeraar allemaal.

Mocht je geen verwijzing hebben voor een extra echo kun je overwegen een pretecho te maken. Hier kun je vaak kiezen voor een 3D of 4D echo.

 

Wanneer vindt een uitgebreide echo plaats?

Het is niet bewezen of echo’s maken kwaad kan. Het echoapparaat geeft warmte af maar of dit gevolgen heeft voor de baby is niet bekend. Daarnaast is het vaker maken van een echo natuurlijk niet nodig als de zwangerschap goed verloopt.  Bij sommige vrouwen vindt er wel een uitgebreide echo plaats. Dit is vaak bij vrouwen die een verhoogd risico hebben op aangeboren afwijkingen of als er bij de 20 weken echo vermoed wordt dat er afwijkingen ontstaan. Bij dit onderzoek wordt de baby op lichamelijke afwijkingen onderzocht en wordt er onderzocht of deze eventuele afwijkingen zou kunnen hebben voor de zwangerschap. Dit onderzoek duurt ongeveer een halfuur.

Rate this post

Plaats een reactie