Home » Auto » Alles over autobanden

Alles over autobanden

autobandenBij een auto zorgt de autoband voor het contact tussen het wegdek en de auto zelf. Een goed contact is essentieel omdat je anders slechter tot stilstand komt bij remmen en je grip verliest in bochten waardoor je uit de bocht kan vliegen. Moderne veiligheidssystemen zoals ABS en ESP zullen de kans op doorslippen en glijden verminderen maar de banden blijven met of zonder deze veiligheidsnufjes het belangrijkste onderdeel.

Meer dan alleen veiligheid

Goede banden leveren meer dan alleen veiligheid voor jezelf en voor andere op. Goede autobanden kunnen namelijk ook geld besparen. Hiermee bedoelen we niet direct dat je met een slechte band sneller een aanrijding zult krijgen en met die kosten geconfronteerd wordt maar dat goede autobanden ook langer meegaan en minder brandstof verbruiken. Als iedereen goede autobanden zou hebben onder de auto dan kunnen we met z’n allen 365 miljoen liter brandstof per jaar besparen. De juiste autobanden en de juiste bandenspanning kan een financieel voordeel opleveren van 900 miljoen euro. Dat is 175 euro per jaar besparing voor elke automobilist.

Vele merken en types

Autobanden heb je in veel soorten, maten, merken en types. In veel gevallen is de beste band welke de fabrikant voorschrijft. Het verbruik en de rijeigenschappen van de auto zijn met name op de bandenmaat gericht. Bredere banden zien er vaak mooi uit maar het gaat wel ten koste van het verbruik en de rijeigenschappen. Wij kunnen je altijd een A-merk adviseren omdat je deze wel gaat terug verdienen. Niet alleen qua verbruik maar ook zijn ze minder aan slijtage onderhevig, zijn ze stiller en hebben ze op meerdere type wegdek onder verschillende weertype de beste grip.

Bandenspanning belangrijk

De bandenspanning is, zoals je zojuist hebt kunnen lezen, erg belangrijk. De juiste bandenspanning laat namelijk de eigenschappen van de autoband het best tot zijn recht komen. Een verkeerde bandenspanning zorgt voor het verkeerd afslijten van de band waardoor hij sneller verslijt. Daarnaast neemt de grip bij een te harde band af en kost het een hoop meer brandstof indien de band te zacht is. Denk er ook aan dat de bandenspanning moet worden aangepast als er meer passagiers of meer belading in de auto aanwezig is. De juiste bandenspanning kun je op internet vinden of in het boekje van de auto,

Rate this post

Plaats een reactie