Home » Educatie en werk » 3 mooie initiatieven voor (eenzame) ouderen

3 mooie initiatieven voor (eenzame) ouderen

Steeds meer ouderen zijn eenzaam. Dat kunnen we niet negeren en daarom worden er verschillende initiatieven georganiseerd waarbij ouderen met elkaar of met studenten in contact kunnen komen. In dit artikel worden drie mooie initiatieven voor (eenzame) ouderen uitgelicht. Ouderen hoeven niet eenzaam te zijn om aan deze activiteiten mee te doen, iedereen kan eraan meedoen. Maar juist voor eenzame ouderen zijn initiatieven zoals deze drie van ZuidZorg enorm fijn. Lees je mee?

Het Ontmoet en Groetplein
Het eerste initiatief heet ‘het Ontmoet en Groetplein’. Dit is een plek waar allerlei activiteiten voor ouderen worden georganiseerd. Zowel mannen als vrouwen op leeftijd komen hier bij elkaar. Het is speciaal voor senioren die van gezelligheid houden en die niet alleen willen zijn. Vaak zijn familieleden namelijk erg druk met hun eigen leven en daardoor vereenzamen veel ouderen. Een initiatief als het Ontmoet en Groetplein gaat eenzaamheid onder ouderen tegen. Hier kunnen ouderen in kleine groepjes en in een huiselijke sfeer samen dingen doen zoals een boek lezen, handwerken, koken of kletsen. Alles is hier mogelijk. Wat voorop staat is dat senioren aanspraak hebben van leeftijdsgenoten en niet vereenzamen in hun woning.

Taarten van Taarten
Ook specifiek voor oudere vrouwen zijn er initiatieven. Het tweede initiatief dat erg mooi is heet ‘Taarten van Taarten’. Dit initiatief spreekt eigenlijk voor zich als je de naam hoort. Hier kunnen (eenzame) ouderen zich opgeven en aansluiten om taarten te bakken. Samen met leeftijdsgenoten kunnen de lekkerste taarten worden gebakken. Of het nou een lekkere oma’s appeltaart, chocoladebrownie of vruchtentaart is, alles is mogelijk. Ook kunnen er hartige taarten worden gebakken, die daarna gezellig samen gegeten kunnen worden door de deelnemers of naar huis mogen worden meegenomen. Wie graag bakt slaat bij dit initiatief twee vliegen in één klap, namelijk iets lekkers bakken en gezelligheid met andere leeftijdsgenoten. Dit zorgt voor aanspraak, waardoor eenzaamheid kan worden tegengegaan.

Mannen van Metaal
Dit derde initiatief richt zich op oudere mannen. De naam verraadt eigenlijk al een beetje waar dit initiatief over gaat. Mannen van Metaal is een club mannen uit een wijk die samen huishoudelijke apparaten uit elkaar haalt, zodat deze losse onderdelen kunnen worden gerecycled. Dit gaat gepaard met veel koffie, thee en vanzelfsprekend ook met een hoop lol. Het moet vooral leuk en gezellig zijn, dat is het belangrijkste. Dit mooie initiatief heeft toegevoegde waarde op twee gebieden. Allereerst doen de ouderen die hieraan meedoen iets goeds door apparaten te ontleden en vervolgens te sorteren voor recycling. Daarnaast gaat dit initiatief ook eenzaamheid tegen. Mensen met dezelfde interesse zijn bij elkaar, kletsen samen en doen een gezamenlijke activiteit. Leuker kan het haast niet worden!

Rate this post

Plaats een reactie